niedziela, 2 lutego 2014

Olej kokosowy – naturalnie!



Olej kokosowy nazywany „najzdrowszym olejem na ziemi” ma szerokie spektrum zastosowania w gastronomii i kosmetyce. Można go używać do smażenia, gotowania, robienia deserów a nawet do smarowania pieczywa. W kosmetyce służy do pielęgnacji skóry i włosów. Wiele można przeczytać o właściwościach tego oleju, a to, że sprzyja odchudzaniu, reguluje przemianę materii, jest antybakteryjny, nie zawiera cholesterolu, chroni przed promieniowaniem słonecznym, spowalnia proces starzenia się skóry, odżywia skórę, wzmacnia i odżywia włosy. Przeciwnicy oleju piszą, że olej kokosowy jest ciężkostrawny i z uwagi na dużą zawartość kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego sprzyja chorobom serca. Jak w każdym przypadku znajdą się  zwolennicy i przeciwnicy.
Olej kokosowy, który kupiłam służy mi jako środek do pielęgnacji skóry i włosów. Polecany jest do pielęgnacji skóry niemowląt, suchej skóry, suchych, szorstkich i łamliwych włosów oraz jako olejek do masażu. Muszę przyznać, że jako środek do pielęgnacji ciała olejek kokosowy się sprawdził. Skóra po nim jest miękka, przyjemna w dotyku a przede wszystkim dobrze nawilżona. Olej ma konsystencję stałą i jedynym jego minusem jest to, że się źle aplikuje na skórę – jest dosyć twardy, mimo iż nie jest przechowywany w lodówce . Brak konieczności przechowywania w lodówce jest z kolei jego zaletą. Produkt pięknie pachnie kokosem i ładnie się wchłania.  Jeśli ktoś się zastanawiał nad jego zakupem to mogę szczerze polecić ten produkt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz