Olej kokosowy nazywany „najzdrowszym olejem na ziemi” ma
szerokie spektrum zastosowania w gastronomii i kosmetyce. Można go używać do
smażenia, gotowania, robienia deserów a nawet do smarowania pieczywa. W
kosmetyce służy do pielęgnacji skóry i włosów. Wiele można przeczytać o
właściwościach tego oleju, a to, że sprzyja odchudzaniu, reguluje przemianę
materii, jest antybakteryjny, nie zawiera cholesterolu, chroni przed
promieniowaniem słonecznym, spowalnia proces starzenia się skóry, odżywia
skórę, wzmacnia i odżywia włosy. Przeciwnicy oleju piszą, że olej kokosowy jest
ciężkostrawny i z uwagi na dużą zawartość kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego
sprzyja chorobom serca. Jak w każdym
przypadku znajdą się zwolennicy i
przeciwnicy.
Olej kokosowy, który kupiłam służy mi jako środek do pielęgnacji
skóry i włosów. Polecany jest do pielęgnacji skóry niemowląt, suchej skóry,
suchych, szorstkich i łamliwych włosów oraz jako olejek do masażu. Muszę
przyznać, że jako środek do pielęgnacji ciała olejek kokosowy się sprawdził.
Skóra po nim jest miękka, przyjemna w dotyku a przede wszystkim dobrze
nawilżona. Olej ma konsystencję stałą i jedynym jego minusem jest to, że się
źle aplikuje na skórę – jest dosyć twardy, mimo iż nie jest przechowywany w
lodówce . Brak konieczności przechowywania w lodówce jest z kolei jego zaletą. Produkt pięknie
pachnie kokosem i ładnie się wchłania.
Jeśli ktoś się zastanawiał nad jego zakupem to mogę szczerze polecić ten
produkt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz