niedziela, 20 kwietnia 2014

Baranek Wielkanocny

Tradycyjnie jak co roku tuż przed Wielkanocą piekę baranki. Formę na ciasto kupiłam 2 lub 3 lata temu w Lidlu. Przepis jest bardzo prosty a i wykonanie nieskomplikowane. Oto, jaki baranek wyszedł mi  w tym roku.


Do przygotowania baranka tej wielkości potrzeba:

- 60 g masła lub margaryny;
- 60 g cukru (ja dałam 11 łyżeczek);
- 120 g mąki tortowej;
- 60 g mąki ziemniaczanej;
- 1 jajko (jak ciasto okaże się za ciężkie można dodać drugie jajko)
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
- paczkę cukru wanilinowego;
- 1,5 łyżki rumu lub trochę olejku rumowego (ja daję olejek rumowy);
- szczypta soli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz