poniedziałek, 12 maja 2014

Zupa krem z brokułów



Wiosna już u nas pełną parą. W takim czasie pragniemy zmienić naszą dietę. Tak jest w moim przypadku. W te cieplejsze dni chce mi się lekkiej zupki. Na blogu przedstawiałam zupę krem z buraków. Teraz przyszedł czas na coś zielonego, a mianowicie zupę krem z brokułów. Jest to bogatsza wersja tej zupy, tj. wzbogacona o inne warzywa.

Zupa jest tania i prosta w wykonaniu. Do jej przygotowania potrzebujemy:
- paczkę mrożonych brokułów 450 g;
- 2 ziemniaki;
- 3 marchewki;
- kawałek selera
- 1 cebulę
- kostkę rosołową;
- sól;
- pieprz.

Brokuły gotuję we wrzącej wodzie w jednym garnku. W drugim garnku gotuję pozostałe warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę i seler. Po ugotowaniu warzyw odsączam nadmiar wody, przekładam warzywa do jednego garnka i wszystko blenduję. Następnie do zblendowanych warzyw dodaję wodę, kostkę rosołową, a następnie przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotuję przez chwilę i gotowe.


Gdy nie mam czasu robię zupę tylko z brokułów i marchwi, które gotuję w jednym garnku. Zupa z tych składników też jest bardzo dobra, a może nawet lepsza i jeszcze prostsza w wykonaniu. Natomiast, gdy chcemy trochę więcej warzyw w naszej diecie możemy wykonać krem wg powyższego przepisu. Do zupy pasują grzanki z masłem i czosnkiem.
Może na zdjęciu nie wygląda to zaciekawie to na pewno jest zdrowe i dobre.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz