Sałata lodowa zazwyczaj kojarzy się ze świeżymi sałatkami. Pomysłów
na wykorzystanie sałaty lodowej jest bardzo dużo. A to sałatka z sałaty lodowej
z kurczakiem, z tuńczykiem, z serem feta, z pomidorami, wędzonym łososiem, owocami,
itd. Świeża sałata jest znakomita również jako dodatek do kanapek. Nie
wyobrażałam sobie, aby można ją było podawać w inny sposób. Gdy usłyszałam, że dodatkiem
do dań mięsnych może być zasmażana sałata lodowa jakoś trudno mi było to sobie wyobrazić.
Zasmażana sałata lodowa? Jak to może smakować? No nic, pomyślałam, trzeba
spróbować. Postanowiłam przyrządzić zasmażaną sałatę z wędzonym boczkiem i pieczarkami.
Potrawa jest bardzo łatwa do wykonania. Do jej przygotowania
należy przygotować: kawałek boczku wędzonego parzonego, kilka pieczarek, sałatę
lodową, sól i pieprz do smaku. Proporcje w tym przypadku to sprawa
indywidualna. Ja robiłam wszystko „na oko”, ale tak, aby każdy składnik był
mniej więcej w takiej samej ilości.
Kawałek boczku wędzonego parzonego pokroiłam
w kostkę, pieczarki (kilka sztuk) pokroiłam w paski, kilka liści sałaty
podzieliłam na małe kawałki. Boczek lekko podsmażyłam na patelni na niewielkiej
ilości oleju, następnie dodałam pieczarki, do których dodałam trochę soli i
pieprzu.
Jak wszystko odpowiednio się podsmażyło dodałam sałatę lodową,
wymieszałam z boczkiem i pieczarkami i tak na małym ogniu trzymałam, aż sałata delikatnie
zmiękła.
Po paru minutach danie było gotowe.
Muszę przyznać, że ta wersja sałaty lodowej przypadła mi do
gustu. Może spróbuję sałatę zasmażyć z innymi warzywami, bez boczku. Zobaczymy, czy
kompozycja warzywna będzie równie dobra.
Tym, którzy jeszcze nie próbowali sałaty lodowej w tej
odsłonie szczerze polecam ten przepis.
A oto zasmażana sałata lodowa z boczkiem i pieczarkami w
moim wykonaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz