niedziela, 23 marca 2014

Zupa – krem z buraków



Zupy – kremy to rodzaj zup, które według mnie należą do najłatwiejszych w wykonaniu. Dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, a nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłków, zupy – krem to najlepsze rozwiązanie. Niedawno odkryłam krem z buraków i postanowiłam go wykonać na swój sposób.
Do wykonania zupy potrzeba:
- kilka buraków,
- sól, pieprz,
- chrzan,
- barszcz czerwony instant,
- gęsta śmietana.
Niektóre z tych składników można użyć opcjonalnie, tzn. chrzan, barszcz czerwony instant, śmietana.
Jest to najprostsza wersja zupy - krem z buraków. Inne wersje, których przepisy można znaleźć w internecie wzbogacone są m. in.  o imbir, chili, czosnek, mleko kokosowe, ziemniaki i cebulę a podstawą zupy są nie gotowane lecz pieczone buraki. Zupy z tymi składnikami są zdecydowanie bardziej czaso i pracochłonne.
Ja swoją zupę przyrządzam w następujący sposób:
Buraki gotuję do miękkości, następnie miksuję blenderem (można w garnku lub po wyciągnięciu buraków w osobnym naczyniu). Buraki należy pokroić na małe części, np. w kostkę - wtedy lepiej się blendują. Jak już powstała zupa o konsystencji kremu przyprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję łyżeczkę chrzanu. Po zdjęciu garnka z gazu dodaję 2 łyżki barszczu czerwonego instant, mieszam i gotowe! Podając zupę na talerzu na środek kładę łyżeczkę gęstej śmietany (można też użyć jogurtu naturalnego).


Do zupy można podać grzanki czosnkowe.
Zupy – kremy to wspaniałe danie na wiosenne i letnie dni.

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz