piątek, 25 lipca 2014

Sernik na zimno - łatwy, szybki i tani

Chciałabym dzisiaj podzielić się przepisem na szybki i prosty w wykonaniu sernik na zimno.
W gorące lato mam ochotę na kawałek zimnego, prosto z lodówki serniczka na zimno. Są różne przepisy na wykonanie takiego smakołyku i tak naprawdę ile pomysłów tyle przepisów. Mój okrojony przepis na sernik jest następujący:

- 2 galaretki o jednym smaku, np. wiśniowym, truskawkowym , itd. wedle uznania;
- 1 galaretka o innym smaku, np. brzoskwiniowym, cytrynowym, itp.,
- duży jogurt 500 ml ( i teraz tak: jeżeli wybraliśmy galaretkę wiśniową to jogurt wiśniowy, jeżeli galaretki truskawkowe to jogurt truskawkowy).


Dwie galaretki o tym samym smaku rozpuszczamy w połowie podanej na opakowaniach wody i czekamy do wystygnięcia. Następnie przelewamy do miski do której dodajemy duży jogurt i wszystko miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji (zabiera to kilkanaście sekund). Jeżeli do galaretek dodamy jogurt naturalny a nie jogurt smakowy to uzyskamy mniej słodki sernik o bardziej jogurtowym smaku. Tak uzyskaną masę przelewamy do formy, np. tortownicy i całość wstawiamy do lodówki. Podczas gdy czekamy, aż masa galaretko-jogurtowa stężeje robimy drugą galaretkę o innym smaku. Tę galaretkę robimy już według przepisu na opakowaniu i znów czekamy aż ostygnie. Gdy nasza masa galaretko-jogurtowa stężeje wyciągamy tortownicę z lodówki i delikatnie wlewamy samą już galaretkę na wierzch, najlepiej chochelką. Następnie całość wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Gdy to nastąpi nasz sernik jest gotowy do spożycia.
Tak prosty w wykonaniu sernik możemy urozmaicić dodając do masy galaretko-jogurtowej, np. truskawki, borówkę amerykańską, brzoskwinie, czy co tam pasuje i lubicie. Nie polecam dawać na spód biszkopcików, ponieważ jak przelejemy masę galaretko-jogurtową to nasze biszkopciki wypłyną na wierzch.

Przepis jest bardzo tani, gdyż składniki kosztują około 6-7 zł.

Jako formę do sernika używam tortownicy z Tupperwara o średnicy 22 cm.


Jest to bardzo dobry produkt znakomicie nadający się do produkcji wszelkiego rodzaju serników na zimno. Nie polecam stosowania tortownic z blachy, ponieważ boki lub spód sernika mogą smakować blachą i a sam sernik może zmienić kolor w tych miejscach.

Przedstawiłam najprostszy i chyba najtańszy sernik dla osób nie posiadających zbyt dużo czasu. Kombinacji smakowych jest dosyć sporo, więc zapraszam do zabawy smakami.
W możliwie najbliższym czasie postaram się wpis uzupełnić o zdjęcie sernika.
Życzę smacznego!

Tak jak obiecałam przesyłam zdjęcia robionego serniczka. Do sernika użyłam:
- dwie galaretki o smaku owoców leśnych;
- borówkę amerykańską;
- galaretkę truskawkową;
- truskawki;
- jogurt naturalny typu greckiego 400 ml.



















Smacznego!!!!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz