Witam !
Dzisiaj chciałam Wam troszkę opowiedzieć o jednym z moich
ulubionych ciast, a mianowicie o pierniku. Piernik to jest takie ciasto, które
głównie robione jest w okresie okołoświątecznym, zimą, gdy z chęcią delektujemy
się łakociami pachnącymi korzennymi przyprawami i czekoladą.
Nie zawsze jednak mamy czas na zrobienie piernika z
przepisu, od podstaw. W sytuacji, gdy nie mam czasu na robienie piernika z
przepisu sięgam w sklepie po PIERNIK KĘTRZYŃSKI.
Jest to ciasto, które znam od
dzieciństwa i uwielbiam, choć jest z proszku. To jest mój wyjątek, gdyż wolę
jednak robić ciasta z naturalnych składników, bez ulepszaczy i konserwantów,
które są w niektórych produktach (ciastach, sernikach, babeczkach, itp.) z
pudełek.
Na te święta zrobię piernik z polewą czekoladową, ale polewa
będzie zrobiona z rozpuszczonej gorzkiej czekolady a nie z kupionego gotowca.
Piernik można przełożyć powidłami, czy też kremem, ale ja
tym razem zostawię go bez żadnej masy w środku. Piernik jest bardzo prosty w
przygotowaniu a smakuje wyśmienicie. Z piernika tego można zrobić torta
piernikowego – przepis znajduje się na opakowaniu.
Opakowanie zawiera 750 g, tak więc ciasta jest sporo.
Do przyrządzenia piernika (oprócz ciasta w proszku znajdującego się w pudełku) potrzebna jest woda i olej. Można dodać trochę miodu i bakalii dla podkreślenia smaku, ale moim zdaniem nie jest to konieczne, ponieważ piernik jest bardzo smaczny i bez tego. Piernik Kętrzyński zawsze wychodzi. Uważam, że w toku szeregu przygotowań przedświątecznych i świątecznych dań można sobie pozwolić na przygotowanie szybkiego i pysznego ciasta (choć z proszku).
Do przyrządzenia piernika (oprócz ciasta w proszku znajdującego się w pudełku) potrzebna jest woda i olej. Można dodać trochę miodu i bakalii dla podkreślenia smaku, ale moim zdaniem nie jest to konieczne, ponieważ piernik jest bardzo smaczny i bez tego. Piernik Kętrzyński zawsze wychodzi. Uważam, że w toku szeregu przygotowań przedświątecznych i świątecznych dań można sobie pozwolić na przygotowanie szybkiego i pysznego ciasta (choć z proszku).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz